Συνταγές

  • Καλιτσούνια κρητικά 
  • Υλικά
    Ζύμη
    150 γρ. βούτυρο λιωμένο
    2 αυγά
    1 φλυτζάνι τσαγιού γάλα
    1 ½ φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη
    2 φακελάκια μπέκιν (= 13 κ. γλ.)
    περίπου 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (800 γρ. μου πήρε εμένα)
    Γέμιση
    1.300 γρ. μυζήθρα ανάλατη μαλακή (όχι αυτή που τρίβουμε αλλά τη φρέσκια)
    2 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη (1 ½ έβαλα εγώ)
    3-4 αυγά χτυπημένα καλά
    Άλειμμα
    1-2 αυγά χτυπημένα με 1 κ. σ. νερό
    κανέλλα
    Εκτέλεση
    Χτυπάμε το λιωμένο βούτυρο με τη ζάχαρη.
    Προσθέτουμε σταδιακά τα αυγά, το γάλα και σιγά-σιγά το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέκιν, όχι όλο μαζί, αλλά μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη που στέκεται
  • ΚαλιτσούνιακρητικάΗρακλειώτικα"καθώς τη ζυμώνουμε και της δίνουμε σχήμαΣε ένα μπωλ, λιώνουμε τη μυζήθρα με ένα πηρούνι.
    Προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα και τη ζάχαρη
  • Ανακατεύουμε.
Ανοίγουμε λεπτό φύλλο.Αν έχουμε μηχανή για φύλλο, το ανοίγουμε εκεί. Αν έχουμε φορμάκια ειδικά για καλιτσούνια, τα λαδώνουμε και τα στρώνουμε με ζύμη λεπτή. Από πάνω, βάζουμε μια κουταλιά γέμιση.
Όταν τα ετοιμάσουμε, τα περνάμε με λίγο άλειμμα αυγού και τα πασπαλίζουμε με κανέλλα.
Αν δεν έχουμε φορμάκια, κόβουμε ζύμη με ένα στρογγυλό πιατάκι, βάζουμε από πάνω μια κουταλιά γέμιση και τσιμπάμε ολόγυρα στις άκρες να κλείσει η ζύμη.
Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ταψί (αν δεν είναι σε φορμάκια), τα αραδιάζουμε και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσουν.
www.mikrikouzina.blogspot.gr


Γαρδούμια

Υλικά

1 κοιλιά αρνίσια με τα έντερα1 κρεμμύδι
2 λεμόνια, αλάτι
1 κουταλιά αλεύρι
λίγο φλισκούνι

Για τα Γαρδούμια αυγολέμονο θέλουμε ακόμα

2 λεμόνια
2 αυγά

Οδηγίες

Πλένουμε καλά την κοιλιά, τη ζεματάμε σε βραστό νερό και την ξύνουμε καλά για να καθαρίσει. Πλένουμε τα έντερα και τα γυρίζουμε από την ανάποδη με ένα λεπτό ξύλο. Τα ξαναπλένομε και τα τρίβουμε με χυμό λεμονιού, αλάτι και αλεύρι.
Κόβουμε την κοιλιά σε κομμάτια μεγέθους μιάς παλάμης περίπου και τυλίγουμε στο κάθε κομμάτι ένα έντερο. Το δένουμε στην άκρη με το ίδιο το έντερο για να μην ξετυλιχτεί.
Ξύνουμε το κρεμμύδι στο τσικάλι, το φλησκούνι, βάζουμε 3-4 ποτήρια νερό να βράσει και ρίχνουμε τα γαρδούμια. Τα βράζουμε ώσπου να μαλακώσουν, σβήνουμε τη φωτιά και ετοιμάζουμε το αυγολέμονο: Χτυπάμε χωριστά τα ασπράδια, συνεχίζουμε με τους κρόκους, το λεμόνι και τέλος ρίχνουμε σιγά-σιγά ζουμί από το τσικάλι στο αυγολέμονο μέχρι να ισορροπήσει η θερμοκρασία.

Κατεβάζουμε το τσικάλι από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το αυγολέμονο ανακατεύοντας συνεχώς. Ρίχνουμε το αλάτιwww.kreopolio.com

© 2017 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε